středa 19. dubna 2017

RECENZE: Lahodně s Ellou. Džusy a smoothies pro každý den | Ella Woodward

Share it Please
autor: Ella Woodwardpřeklad: Zuzana Dyková
originální název: Deliciously Ella Smoothies & Juices
nakladatelství: Omega
rok vydání: 2017
počet stran: 80






Anotace:



30 nových receptů v kapesním vydání od autorky bestselleru Lahodně s Ellou.

Tato kniha je první ze série plánovaných knih chutných, výživných a superrychlých receptů v malém formátu. Ella miluje smoothies a džusy! V této knize shromáždila 30 zcela nových a unikátních receptů na výživné smoothies a úžasné džusy s použitím snadno dostupných surovin rostlinného původu, plných lahodných chutí.

Jednoduché a rychlé – prostě ideální pro každodenní shon. Vychutnejte si borůvkovo-hruškový snídaňový koktejl, energií nabitý zelený sen nebo lahodný mátovo-kokosový shake.



Moje zhodnocení:


Na tuto knihu jsem se moc těšila. Je to má první recenzovaná kniha tohoto typu. Smoothies jsou hitem posledních pár let a já tomuto fenoménu také podlehla. Pořídila jsem si nový mixér a lákalo mě pořádně ho využít a udělat si nějaký dobrý džus nebo smoothie. 

Tato malá knížečka vám nabídne 30 zcela nových receptů na džusy a smoothies. Kniha je rozdělena na tři části - úvod, smoothies a džusy.

Na začátku Ella uvádí, že smoothies a džusy tvoří významný podíl její běžné stravy. Jsou oblíbené hlavně pro svou jednoduchost a především tím, že do těla dostanete najednou velké množství ovoce nebo zeleniny. Recepty jsou rozmanité a ušetří spoustu času, když potřebujete nadopovat tělo vitamíny a energií. Dále Ella vysvětluje rozdíl mezi smoothie a džusem, a sice, že smoothies jsou hustší, krémovitější a obsahují dužinu použitých surovin. Naopak džusy jsou řídké, tekuté a bez dužiny. Z toho logicky plyne, že smoothies vás více zasytí a jsou tak vhodná pro nastartování dne místo snídaně. 

Velkým hitem jsou "zelené smoothies". Poslední dobou slyšíme o prospěšnosti zelených šťáv, ale je potřeba si na tyto nezvyklé chutě pomalu zvykat. Nečekejte, že vám kombinace kadeřávku a řapíkatého celeru zachutná na první doušek. Mně osobně tyto kombinace vůbec nelákají. Tyto recepty často obsahují řapíkatý celer, který nemám ráda. Radši si dám smoothie plné ovoce a sladké chuti. 

Kniha je plná Elliných oblíbených receptů plné zajímavých kombinací. V poslední době si oblíbila vše zelené, ale nepohrdne ani lahůdkovými směsi s mraženými banány a ořechovým máslem a kakaem.

Velkým plusem a zároveň pomocníkem při vyrábění různých receptů je přehledné uvedení váhy různých potravin, aby se výsledný recept co nejvíce podobal výchozímu receptu. Ella rovněž doporučuje použít co nejzralejší ovoce pro nejlepší výslednou chuť. Ella uvádí i základní tipy pro sestavení smoothies, aby výsledek byl co nejdokonalejší.

Bohužel jsem od knihy očekávala trochu jiné recepty. Celkem mě i zklamalo malé kapesní vydání. Upřímně nechápu kuchařky v malém vydání, ty si s sebou na cesty a do kabelky asi člověk brát nebude... i když... někdo si ji může vzít na letní dovolenou (spolu s mixérem a odšťavňovačem 😅). S malým vydáním souvisí i vcelku drobné písmo a pokud nosíte brýle, nezapomeňte si je zabalit také. Je možné, že bude těžší sehnat určité potraviny (např. sušenou datli medjool, kterou do určitého receptu potřebujete jen v množství jednoho kusu). Takže záporně hodnotím i dostupnost určitých potravin. A jelikož kniha vychází v dubnu, je prakticky nemožné sehnat zralé letní ovoce. V létě tyto recepty využiji a už se těším až mě zasytí a osvěží.

Rovněž mě zklamalo použití ořechového mléka a másla do většiny receptů na smoothies. Na straně 9 nám Ella radí, jak tyto mléka a másla vyrobit. Bohužel k jejich výrobě jsou potřeba dražší ořechy jako např. mandle a kešu. Ne každý si může tyto suroviny dovolit. Jestliže máte alergii na ořechy, tak nezoufejte, Ella pro vás připravila i několik receptů bez ořechů.

Co se týče fotografií, ty jsou krásné, barevné, lahodící oku a hned budete mít chuť připravit si nejeden recept. Trošku mě rušily fotografie samotné Elly, jejího psa apod., po pravdě jsem nepochopila smysl těchto fotografií v knize s recepty.Na konci je ucelený a přehledný abecední rejstřík pro snadné vyhledávání a několik stránek pro vaše osobní poznámky.

Pokud máte rádi džusy a smoothies a nebojíte se nezvyklých surovin, neváhejte. Kniha určitě stojí za to.




Recepty, které mám v plánu vyzkoušet:

- Tropická papája, mango & limeta (str. 22)

- Mražené maliny, broskev & pomeranče (str. 24)

- Meloun & máta (str. 66)

- Pikantní ananas & maracuja (str. 69)





80 %



Děkuji nakladatelství Omega za poskytnutí recenzního výtisku. Více se o knize dozvíte zde a zakoupit si ji můžete zde.



2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze! :) V mnohém máme na kuchařku hodně podobný názor :) A zaujaly nás ty stejné recepty :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) To se ani nedivím, s těmi neznámými surovinami na výběr mezi recepty moc nebylo :D

      Vymazat

Děkuji moc za komentáře.