neděle 16. dubna 2017

RECENZE: Ve stínu černých ptáků | Cat Winters

Share it Please
autor: Cat Winters
překlad: Libuše Čižmárová
originální název: In the Shadows of Blackbirds
nakladatelství: Jota
rok vydání: 2014
počet stran: 352






1918. 
Rok, který vymyslel sám ďábel.


Anotace:


V roce 1918 si v kalifornském San Diegu vybírají svou daň smrtící chřipka a první světová válka. Šestnáctiletá Mary Shelley Blacková, pojmenovaná po slavné autorce románu o Frankensteinovi, dívka s přírodovědným nadáním, která se ocitla bez rodičů, odjíždí ke své tetě z Portlandu v Oregonu do San Diega.
Zděšeně sleduje, jak se zde zoufalí pozůstalí hrnou na seance a k fotografům duchů, kde hledají útěchu. Jedním z takových fotografů je i bratr jejího milého Stephena Emberse Julius, jehož Mary Shelley považuje za podvodníka.
Po Stephenově smrti na válečné frontě ve Francii se Mary Shelley vystaví v bouři bleskům, je zasažena a nakrátko umírá. Když se vrátí mezi živé, má zvláštní schopnost – cítit chuť emocí. Stephenův duch se k ní v noci vrací a prosí ji o pomoc – nemůže odpočívat v pokoji, protože ho mučí tajemní obrovští černí ptáci.
Uvěří Mary Shelley v existenci duchů? A podaří se jí odhalit důvod Stephenova utrpení a pomoci mu?


Moje zhodnocení:


Ke knize jsem se dostala celkem náhodou. Nakladatelství Jota měla velké slevy na vybrané knihy a mimo jiné doporučovali tuto. Přečetla jsem si anotaci, shlédla hodnocení a bylo rozhodnuto. A udělala jsem velmi dobře.

Děj se odehrává v San Diegu v roce 1918 na sklonku první světové války. V tomhle krutém období, kdy si svou daň vybírá nejen válka, ale i španělská chřipka, která na podzim roku 1918 vtrhla do Ameriky jako uragán, se lidé uchylují ke spiritismu, různým seancím a fotografům duchů, aby měli naději, že se se svými zemřelými blízkými opět setkají a že smrt není definitivní. 

Hlavní hrdinkou je šestnáctiletá Mary Shelley Blacková, která cestuje z Portlandu do San Diega za svou tetou Evou. Jejího otce zavřeli do vězení a ten doufá, že do slunného San Diega chřipka ještě nedorazila. Bohužel španělská chřipka (nazývaná též španělská dáma) se rozšířila i tam. Přísně se hlídá nošení roušek, bez kterých se nesmí vyjít ven. Strach je všudypřítomný a hmatatelný.

Mary Shelley ostatní považují za podivínku, je totiž pojmenovaná podle autorky Frankensteina a navíc se oproti svým vrstevníkům velmi zajímá o vědu. Jediný, kdo jí rozumí, je Stephen, kamarád z dětství, který je však naverbován do války. Bohužel za krátko umírá na bojišti ve Francii. Mary to těžce nese, vystaví se v bouři bleskům až ji jeden uhodí. Maryina duše na malou chvíli opouští tělo, ale nakonec se vrací, protože ještě necítí, že by nadešel její čas. Jenže už nic není jako dřív, protože od té doby má zvláštní schopnost - cítí chuť emocí. Navíc ji začne navštěvovat Stephenův duch, kterého stále zabíjejí tajemní ptáci a kvůli tomu nemůže odpočívat v pokoji. Podaří se Mary odhalit Stephenovo trápení?



👻  👻  👻


Plakát varující před španělskou chřipkou
(zdroj)
Nejprve zhodnotím knihu jako takovou. Ve stínu černých ptáků je úžasně graficky zpracovaná kniha, která se celá nese v černobílém tónu včetně černobílých dobových fotografií, které vás v myšlenkách přenesou do minulosti. Obálka se dle mého názoru rovněž povedla. Kniha je rozdělena na jednotlivé kapitoly, kdy každá má svůj samostatný název. Na konci si můžete přečíst i poznámku autorky, ve které objasňuje, kdy a proč se začala zajímat o rok 1918 a že ji k tomu vlastně přivedla jedna epizoda seriálu Věřte nevěřte.

Co se týče samotného příběhu, četba ubíhá velmi rychle, kniha je členitá a protkána nejen zajímavými fotografiemi, ale také upřímnými a emocí plnými dopisy se Stephenem a Maryiným otcem. 

Do děje se ponoříte od prvních stránek. Mary je na svůj věk velmi vyspělá. Nejprve se totiž musí vyrovnat se ztrátou matky, pak i otce, kterého zavřou do vězení za to, že pomáhal mužům vyhnout se službě v armádě, a nakonec jí osud uštědří další ránu, když přijde o svou první lásku. Když ji navštíví Stephenův duch, zprvu je vyděšená, nejsou to milé návštěvy, neboť Stephen nemůže odpočívat v pokoji. Mary začne brzy prožívat jeho poslední chvíle a snaží se vypátrat, co se Stephenovi stalo, aby mohla jeho duše v klidu odejít. Mary vám bude sympatická, hlavně tím, jak se nevzdává, snažíc se všemu přijít na kloub, a to i přesto, že jí osud uštědří nejednu ránu. Konec je velmi silný a dojemný a mně bylo líto, že už jsem otočila poslední stránku.

Kniha je zařazena do kategorie young adult, tedy jako čtení pro náctileté, a to hlavně z toho důvodu, že hlavní hrdinkou je šestnáctiletá dívka. Kniha má však větší rozsah a zaujme širší okruh čtenářů. 

Kniha je určená především pro ty, kteří se chtějí dozvědět více o nejtemnější části americké historie. Hodně lidí umírá nejen ve válce, ale také na smrtící španělskou chřipku, která byla o to horší, že zabíjela především jedince se silnějším imunitním systémem. Na pozadí tohoto období prožívají dva mladí lidé první lásku, která je tak čistá a upřímná, jaká jen první láska může být.


100 %



Zaujala Vás tato kniha?
Četli jste ji nebo se teprve chystáte?
Budu ráda za každý komentář.



6 komentářů:

  1. Juuuuu!!! Díky za tu recenzi, těšila jsem se na ni jako malá!! Nádhera!!

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha mě obešla velkým obloukem. Věděla jsem o jejím vydání, ale moc se nezajímala, o čem a jaká je. Ale díky tvé recenzi vím, že to byla chyba. Určitě to bude skvělý zážitek. Díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já o ní právě vůbec netušila, až s výprodejem od Joty jsem se o ní dozvěděla. No ještě že tak, protože by mi unikla krásná četba :-)

      Vymazat

Děkuji moc za komentáře.