úterý 31. ledna 2017

RECENZE: Ďáblova svatyně | Marie Hermanson


autor: Marie Hermanson
překlad: Kamil Šivák
originální název: The Devil´s Sanctuary
nakladatelství: Omega
rok vydání: 2016
počet stran: 344





Anotace slibuje strhující thriller z prostředí psychiatrické léčebny, a to já prostě můžu. Jak nakonec dopadlo mé hodnocení?



Anotace:



Odcizená identická dvojčata Daniel a Max mají složitý vztah, a tak když jde Daniel navštívit svého bipolárního bratra do odlehlé a luxusní švýcarské "zotavovací" kliniky, nemá vůbec představu, co může očekávat. Ukolébán rutinou a mírumilovností kliniky vyhoví Daniel Maxově prosbě a bratři se na pár dní vymění.
Ale zakrátko Daniel zjistí, že Max se nevrací a že klinika zdaleka není místem k zotavení. Při zoufalé snaze přesvědčit kohokoli o své identitě Daniel zjišťuje, že je lapen v krutém a tajemném vězení: to není svatyně, to je oživlá noční můra...



Vlastní názor:


Hlavním hrdinou je Daniel, který poté, co obdrží dopis od svého jednovaječného dvojčete Maxe ze švýcarské psychiatrické kliniky, jej přijíždí navštívit. S Maxem se spoustu let neviděli a jelikož se moc nemusí, má z návštěvy celkem obavu. 

Už od narození byla dvojčata rozdílná - Daniel zřídkakdy plakal a prospíval, zato Max se vyvíjel velmi pomalu. Ve svých dvanácti měsících ještě nepronesl ani slovo a nepohyboval se bez cizí pomoci. Když matka dvojčata přivedla k pediatričce, zjistilo se, že Daniel bratrovi vše přinese a tak Max nemá důvod chodit sám. Pediatrička tedy matce navrhla, aby dvojčata dočasně rozdělila. Max zůstal s otcem, Daniela si odvezla matka ke svým rodičům. Během odloučení se stal každý z bratrů "jedináčkem" a při znovushledání to bylo znát. Už si nerozuměli tak jako dříve. Vše vyvrcholilo rozvodem rodičů a tak se bratři scházeli už jen jednou ročně o svých narozeninách.

Daniel se po příjezdu dozvídá, že pozvání od bratra nebylo jen pro nic za nic. Max se zapletl s mafií a aby zachránil svou dívku Chloe, potřebuje se dostat z léčebny pryč. Danielovi navrhne, že si vymění místo s tím, že se Max za pár dní vrátí. Jsou přece jednovaječná dvojčata a tak nikdo nic nepozná. Daniel se ani nenaděje a jednoho rána zjistí, že Max je pryč a s ním i všechny Danielovy doklady. 

Zpočátku se Daniel za Maxe vydává, ale když se Max po pár dnech nevrací, odhaluje svou pravou identitu. Klinika je plná bláznů a lhářů, takže mu nikdo nevěří. Neexistuje ani záznam, že by měl Max jednovaječné dvojče, pouze o dva roky staršího bratra...

Himmelstal není obyčejná klinika, pacienti se tu rekreují, bydlí v chatkách, obědvají v restauraci a na pivo chodí do místní hospody. Daniel postupně přichází na to, že klinika idylicky jen působí a vše je nakonec jinak...

Wow! Tento psychologický thriller od pro mě dosud neznámé Marie Hermanson mě neskutečně překvapil a nadchl! Anotaci jsem pouze přelétla očima, takže jsem tušila jen to, že v knize půjde o výměnu dvojčat v psychiatrické klinice. Byla jsem tedy velmi zvědavá, co předcházelo výměně dvojčat, jestli se výměna povede a zda se na ni přijde. Nakonec vše bylo úplně jinak. Od knihy jsem totiž vůbec nic neočekávala a dostala jsem napětí, zajímavou zápletku a celkem originální rozuzlení. Co víc si přát. Nevadilo mi ani to, že příběh je velmi nepravděpodobný a ve skutečnosti by se nikdy nemohl odehrát.





Jediné, co mi vadilo, že čtenář byl několikrát o krok napřed než samotný hrdina, který nebyl bohužel moc bystrý. Určitá situace byla jasná na první pohled a Daniel ji neprokoukl. Kdyby se to stalo jednou, budiž, ale toto se opakovalo několikrát. I přesto jsem si čtení této knihy velmi užila. Další výtky nemám a určitě se poohlédnu po dalších autorčiných knihách.

Knihu bych doporučila čtenářům, kteří hledají neokoukanou zápletku odehrávající se v prostředí psychiatrické kliniky. Pokud knize odpustíte místy až neuvěřitelný námět, určitě si ji užijete.


90 %



Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Omega. Více o knize se dozvíte zde a zakoupit ji můžete zde.



Continue Reading...

neděle 8. ledna 2017

RECENZE: Zlo | Ben Sanders

Zlo



autor: Ben Sanders
překlad: Ludmila Janská
originální název: American Blood
nakladatelství: Leda
rok vydání: 2016
počet stran: 336






Anotace:



NEJHORŠÍ SKUTKY…
Mladý newyorský policista, který je po mnoho měsíců nasazen jako tajný agent do hnízda drogové mafie, nakonec nezvládne krajní situaci a těžce zraní člověka. Marshalla trápí pochybnosti a výčitky svědomí za tento čin i za násilné činy jiných policistů, jež ve své kariéře zažil. Chce skončit, odejít od policie a vůbec zmizet z města. Ještě k tomu se schází s Chloe, dcerou mafiánského bosse, a vypadá to vážněji než jen jako zálet. Pak ale v sídle mafie dojde k přestřelce… 
… HO DOSTIHNOU ZÁROVEŇ S NAJATÝM VRAHEM
Několik let nato žije Marshall v ústraní v rámci ochrany svědků, ale stále ho pronásledují pocity viny. Když ve městě zmizí mladá žena Alyce Rayová, která mu na fotografii v novinách něčím připomíná Chloe, pustí se do riskantního vyšetřování jejího únosu. Jednotlivec by sice neměl píchat do vosího hnízda organizovaných zločinců, Marshallův důrazný postup však nese ovoce. Když už chybí málo, aby záhadné zmizení objasnil, dostihne ho jeho minulost – a také profesionální zabiják.


Vlastní názor:


Hlavním hrdinou je Marshall Grade, bývalý policista, nyní zařazen do programu ochrany svědků, který žije v ústraní ve městě Santa Fe. Tedy jen na oko. Byt, který mu byl přidělen, obývá jeho podnájemník. Marshall se mezitím zdržuje na různých místech. Nepřeje si, aby ho někdo našel, před minulostí a pocity viny však uniknout nemůže.

Jednoho dne zahlédne v televizi fotografii pohřešované Alyce Rayové, mladé dívky, která mu připomíná Chloe, ženu z minulosti a rozhodne se ji proto vypátrat. Stopy ho zavedou k Boltovi a Rojasovi, místním drogovým dealerům, o nichž je Marshall přesvědčen, že o pohřešované něco ví.

Na scénu přichází i Wayne Banister, nájemný zabiják, který si říká Muž z Dallasu. Po kom jde tentokrát? A kdo si ho najal? Vše se začne komplikovat...





Dalšími důležitými postavami jsou Lauren Shoreová, vyšetřovatelka postavená mimo službu poté, co ji zasáhla rodinná tragédie a Lucas Cohen, zástupce federálního šerifa, na něhož se Marshall obrátí s pomocí při pátrání po Alyce.

Marshallovu minulost nám poodkrývají kapitoly z roku 2010. Postupně se tak dozvídáme, jaké pohnutky vedou Marshalla k nalezení Alyce Rayové, jak se dostal do programu ochrany svědků a kvůli čemu jej nesnesitelně tíží svědomí.





Knihu velmi oživuje střídání vypravěčů. Ze začátku je však problém se v nich orientovat, nevíme totiž kdo je kdo a najednou se střídá několik jmen. Nejvíce mě bavila postava Marshalla, která je velmi dobře vykreslená. Je to ale ten typ hrdiny, kterého si oblíbíte až na druhý pohled.

Děj je plný zvratů, akce střídá akci a čtenář si ani na chvíli nevydechne. A to je dobře. V knize opravdu není prostor na hluchá místa či zbytečnou vatu. Každé věty a slova mají svůj účel a smysl. Konec sice není dechberoucí, ale překvapení se dočkáte.

Jediné, co bych vytkla, je nezvyklý styl psaní, který je těžší na začtení. Po pár stránkách se však plně ponoříte do příběhu. Já však udělala tu chybu, že jsem knihu nepřečetla na jeden zátah, ale měla jsem ve čtení velké mezery, někdy i několikadenní a nemohla jsem se do knihy znovu začíst. Musela jsem se dívat vždy pár stran zpět, abych si děj osvěžila. Od poloviny jsem však knihu přečetla jedním dechem.





Pokud máte rádi děj plný napětí, zvratů, akce, krve a mrtvol, nenechte si ujít tento vynikající thriller. 


80 %



Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Leda
Knihu si můžete koupit zde



Continue Reading...