sobota 17. června 2017

RECENZE: Tuhej tulipán | Jaromír Konečný

Share it Please
 autor: Jaromír Konečný
překlad: Michaela Škultéty
originální název: Tote tulpen
nakladatelství: Portál
rok vydání: 2017
počet stran: 200



Anotace:


Tuhej tulipán - Detektivka pro mladý - napínavý příběh pro starší čtenáře je prvním dílem volné série originálních detektivek pro mládež. Hlavní hrdina, šestnáctiletý Leon, se dostane na šikmou plochu a skončí ve vězení pro mladistvé. Naštěstí je brzy propuštěn na podmínku a získá dokonce i výuční místo v květinářství. Naneštěstí hned první den doslova zakopne o mrtvolu – a pro policii je pochopitelně podezřelým číslo jedna. Naštěstí je tu Laura, dcera jeho šéfa, která mu jako jediná věří. Ti dva se společně rozhodnou vypátrat skutečného vraha a dokázat Leonovu nevinu. Bláznivé dobrodružství může začít…
Jaromír Konečný žije od roku 1982 v Německu, kde působí jako spisovatel, publicista a kabaretní performer s „česko-bavorským přízvukem“. Patří k vůdčím osobnostem poetry slamu. Velmi úspěšné jsou jeho knížky pro mládež.


Moje zhodnocení:


Šestnáctiletý Leon, hlavní hrdina této detektivky pro mladé, je právě propuštěn na podmínku z nápravného zařízení pro mladistvé v rámci resocializačního programu a dostává učňovské místo v jednom mnichovském květinářství. Po dvou letech strávených v dětském domově a roku v pasťáku nemůže uvěřit tomu, že je na svobodě. To však ještě netuší, co si na něj osud přichystal.

Jeho první kroky nevedou do květinářství, ale do Mekáče, kde si objednává kupu hranolků a teprve s plným žaludkem míří do květinářství. Sotva do něj vejde, hned zakopává o mrtvolu. Aby toho nebylo málo, ani se nenaděje a v rukou drží vražednou zbraň. A teď si to představte - Leon stojí se zakrvaveným vypichovačem plevele nad mrtvou ženou a v tu chvíli vchází do květinářství Laura, pubertální dcera majitele květinářství. Ta i přes svůj výjev, který spatří, uvěří v Leonovu nevinu. V tu chvíli se rozbíhá sled komických, ale i vážných situací, které budou provázet celé pátrání.

L & L
Vypravěčem celého příběhu je Leon, šestnáctiletý kluk, který svým prvním dojmem může působit  jako grázl, ale opak je pravdou. Je to ve skrytu dobrák od kosti, navíc velmi chytrý a sečtělý, jen to nerad dává najevo. Před několika lety mu zemřela matka a jeho otec si odjel léčit žal do Indie. Za to Laura, to je jiný šálek čaje. S tou mlátí puberta ostošest, všemu se hihňá a její jedinou a největší vášní je čtení detektivek. Laura jim dokonce vymyslí jméno. Od teď budou detektivní dvojka Laura & Leon. L & L. Další Lauřinou oblíbenou činností je mlácení a rýpání do Leona. Ti dva se celou knihu jen špičkují a dobírají se, ale jak se říká, co se škádlivá, rádo se mívá.

Tuto knihu neberte vážně
Jelikož se jedná o detektivku pro mladý, jak je výslovně uvedeno na obálce, hovoří se v knize výhradně nespisovnou mluvou, která je mladším čtenářům bližší. Autor se jim snažil přiblížit vtipnými (v jednom případě dokonce sprostým jménem) jmény, kterými počastoval příslušníky policie. Z těch si autor doslova střílí. Policajti jsou zde vyobrazeni jako typicky hloupé osoby, které moc dobře známe z vtipů či např. filmů o majoru Majsnerovi. Už chybí jen koblihy. Hlavní vyšetřovatel (ten, jehož jméno není publikovatelné) svou hloupostí doslova maří celé vyšetřování. V jeho hledáčku se pravidelně objevuje Leon, který je jeho podezřelým číslo jedna. Za každý prohřešek dostává Leon tři pomyslné body a až jich bude mít deset, šoupne ho komisař zpět do pasťáku.

Queen of night
Jak vypovídá název knihy, důležitou roli zde sehrají tulipány. Čtenář se dozví něco málo z jejich historie, rovněž se dozvíme i o velmi vzácné odrůdě tulipánu, jejíž název zní velmi vznešeně - Queen of night. Tato černá odrůda tulipánu, jejíž odlesky mají fialový odstín, opravdu existuje. Nejedná se tedy o černý tulipán v pravém slova smyslu.
Queen of night (zdroj)


Napětí v knize nehledejte
Ač se jedná o detektivku, je prostá všech napínavých scén, což může být nejednomu čtenáři líto. Já jsem knihu brala jako oddechovou literaturu, v níž bude spousta humorných scén, takže jsem upřímně napětí neočekávala. Co se týče samotné detektivní zápletky, ta je vcelku promyšlená, hlavní roli zde sehrají jak jinak než tulipány. Je možné, že kvůli nim někdo vraždil? Podezřelých je hned několik, střídají se celkem rychle, odhalit totožnost pachatele se mi však nepodařilo. Zda se ptáte, jak mohou po vrahovi pátrat dva puberťáci, tak velice snadno. Laura jako čtenářka detektivek má hodně teoretických znalostí a jak trefně poznamená, pokud najdou motiv, najdou i vraha. Povede se jim vraha zastavit dříve, než udeří znovu?

Pár slov k obálce
Tak tu musím jedině pochválit. Zelená hezky kontrastuje s křiklavě růžovou, navíc tulipány i nadpis jsou na pohmat vystouplé. Původní obálka se mi však líbí o malinko více.


Závěrem
Tuhej tulipán mě hodně bavil. Vzhledem k počtu stran (200) se jedná o knižní jednohubku, kterou budete mít přečtenou za dva večery a ještě si navíc u ní hezky odpočinete a pobavíte se. Leona jsem si oblíbila a budu se těšit na další díly. Vše totiž nebylo vysvětleno, což značí, že bude pokračování. A já doufám, že ano! Musím se přece dozvědět, jaké tajemství skrývá Lauřin otec. Od knihy jsem dostala přesně to, co jsem očekávala, takže jsem maximálně spokojená. Nemůžu tedy jinak, než knihu doporučit všemi deseti.

Je vrahem zahradník?
Jestli se chcete dozvědět, jestli je tentokráte vrahem opravdu zahradník, musíte si knihu přečíst sami 😁.



100 %

3 komentáře:

  1. Nebýt Tvé recenze, knihu bych úplně přešla... Jsem ráda, že jsem si Tvůj článek přečetla, titul píšu na seznam a určitě se k ní v budoucnu dostanu :) Díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od toho recenze jsou :-) Jsem ráda, že tě zaujala :-) A i já děkuji :-)

      Vymazat
  2. Když už dáváte takové tipy na recenze na knížky tak by vás určitě mohlo zajímat i nějaké tipy ode mě z reálného života, nemám pravdu? My bychom chtěli určitě dostat tip na nějaké zavlažování, ale nikdo není schopen nám poradit. Tak až budeme vědět, dáme vám také vědět.

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za komentáře.